На 16 юни 2022г., четвъртък, от 18,30 ч. в Дом

...
 На 16 юни 2022г., четвъртък, от 18,30 ч. в Дом
Коментари Харесай

Юлияна Антонова-Мурата с книга „Сан сан, Япония“


  На 16 юни 2022г., четвъртък, от 18,30 ч. в Дом на културата „ Борис Христов “, Голяма конферентна зала ет.2., ще се състои една дълго чакана среща с една забележителна жена, която освен гордо носи името българка в страната на изгряващото слънце – Япония, само че е и потвърдено един от най-интересните разказвачи на човешки истории за японския обичай, просвета, освен това разказани с доста обич.

Юлияна Антонова-Мурата ще показа пред пловдивската аудитория своята последна книга „ Сан ранг, Япония “. Авторката е българка по родолюбие, космополит по образование и японка по дух.  Талантът ѝ да открива вдъхновяваща история в дребната привидно преживелица, умеенето да приказва с хората по този начин, че да разкрият дълбините на сърцата си и дарбата да го опише изтънчено като в японска гравюра, трансформира двете ѝ предходни книги „ Моши моши, Япония “ и „ Уки уки, Япония “ в бестселъри.

Новият алманах с разкази „ Сан ранг, Япония “ е естествено продължение на устрема ѝ да раздипля пред читателя – слой по слой многоликата душа на японската култура  и метод на мислене.  А когато това е направено с любов, схващане и поклонение, постоянно допира сърцето. „ Сан ранг, Япония “ е оня ярък лъч, който пронизва съзнанието, с цел да остави диря.

Организатор и хазаин на срещата в града под тепетата е Община Пловдив, отдел „ Култура, археология и културно завещание “.

Юлияна Антонова – Мурата е родена в София, само че живее от години в Япония. Била е омъжена за японец, от който има наследник. Години по-късно, откакто се разделя с бащата на детето си, среща различен японец, с който живее и до през днешния ден, щастливо обвързвана в брак. Извън тази персонална информация, биографията на Юлияна Антонова е обвързвана с дипломатическа работа в българското Министерство на външните работи. Тя стартира кариерата си там в средата на 90-те години като аташе, с цел да доближи до сан пълномощен министър. По-голямата част от професионалната ѝ кариера минава в Азия – Китай и Япония. Юлияна Антонова-Мурата е приключила 91 немска езикова гимназия „ Проф. Константин Гълъбов “, след което немска лингвистика и логика на психиката в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Била е учител в Медицинския университет в София. Като дълготраен посланик и брачна половинка на японец тя има опцията да живее на разнообразни места по света – Германия, Русия, Англия, Китай, които опознава с любознание и разказва с обич. Има дипломатически специализации в Индия и Хърватия. Сърцето й обаче вечно остава в Япония, където Юлияна живее и до през днешния ден със фамилията си.

В медиите името на Юлияна Антонова бе споменавано преди години, само че по напълно друг от литературата мотив. След земетресението във Фукушима през 2011 година посолството ни в Токио осъмна без консул, тъй като дипломатът, който бе на този пост, напусна незабавно страната заради боязън от нараснала радиационна интензивност. От министерството в София незабавно повериха консулската работа на Юлияна и по този начин за дълго време посолството на България в Токио стана неин дом, където постоянно се постановяваше да работи и през нощта. Тогава евентуално е времето, в което и дребното българи в Япония, които не са знаели или чували за Юлияна преди този момент, схващат за нея.

За това, което прави за сънародниците ни и за цялата ѝ активност в посолството в Япония,  в министерството в София стартират да валят похвали и благодарности. Нещо, с което ведомството  не е привикнало, тъй като нормално българите в чужбина имат най-вече недоволства към задграничните ни задачи.

След края на мандата си Юлияна остава да живее със фамилията си в Токио, само че продължава да оказва помощ на всеки, който й се обади. Всъщност позвъняванията в никакъв случай не стопират, тъй като тя има навика да раздава телефона си на всеки и да се хвърля във всевъзможни дела и даже завършения поради хора, които не познава.

„Като чиновник в посолство знам, че не трябва да се популяризират непознати персонални данни. И в никакъв случай не съм го правила. Сега обаче ви апелирам да запомните следното. 08042042060. Това е моят телефон в Токио и всички вие, в случай че по един или различен мотив се намирате там, знайте, че сте добре пристигнали в моя дом“.

Това сподели самата Юлияна пред стотиците събрали се на представянето на първата ѝ книга в София. И тези думи са задоволително показателни за това какъв човек е.

Умението ѝ да комуникира с изцяло непознати, като че ли са ѝ другари от детинство, в действителност е една от странностите в характера ѝ, само че точно на това се дължи и появяването на книгата „Моши моши, Япония“. Юлияна Антонова стартира да споделя на страницата си във фейсбук къси разкази – свои усещания и размишления за живота в Япония. Тези дребни текстове са толкоз забавни и впечатляващи, че притеглят вниманието на доста консуматори в мрежата. Така тя печели още хиляди другари във фейсбук, които стартират да я окуражават да събере всички тези импресии в книга. Редактор на „Моши моши, Япония“е писателката и публицист Мария Касимова.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР